Cursussen

Ontspanningsmassage

Naast  het behandelen van mensen geef ik ook cursussen ontspanningsmassage. Als je het fijn vindt om je partner, vriend of vriendin etc. te masseren en door haar of hem gemasseerd te worden, is deze cursus een goed idee. Door een paar uur te reserveren voor elkaar krijg en geef je  speciale aandacht. In 5 bijeenkomsten leer ik jullie je hele lichaam te masseren. (Dit is natuurlijk geen therapeutische massage, daar zijn andere opleidingen voor.)

Babymassage: Heerlijk voor je baby en jou!

In veel culturen is het vanzelfsprekend om baby’s te masseren. Moeders geven de massage aan hun dochters door. Ook in Nederland groeit de overtuiging dat massage goed is voor baby’s. Door je baby aan te raken is er contact en warmte. De tastzin van de baby ligt in haar huid, dit is het grootste en gevoeligste zintuig. Het vangt een grote hoeveelheid signalen op en verwerkt deze. Lichamelijk contact is daarom heel belangrijk voor de emotionele,  lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby. Vanaf een week of zes kan je met de massage te beginnen. Je baby ligt nog stil en vindt het heerlijk om gekoesterd en aangeraakt te worden. Zo went hij/zij aan massage. Het is een prima manier om je baby nog beter te leren kennen en het versterkt je band met elkaar.

Ik voel wat ik bedoel

Voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten heb ik samen met Margreet van Weeren (een collega) een cursus ontwikkeld gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd: “Ik voel wat ik bedoel”, massage voor en door kinderen.

In onze hectische maatschappij is het van groot belang de rust in onszelf te hervinden. Kinderen raken vaak overprikkeld door de vele impulsen die ze krijgen en vinden het vaak lastig zich te ontspannen. Naarmate de aandacht op de cognitieve ontwikkeling groter wordt zijn wij ervan overtuigd dat ook de aandacht op de sociaal-emotionele ontwikkeling toe moet nemen. Bewustzijn van ons zelf, van ons lichaam is hierbij de basis.

Onze gezondheid is gebaat bij aanraking. Dit is in verschillende onderzoeken naar voren gekomen. Kinderen die (te) weinig fysiek worden aangeraakt op een positieve manier zullen zich minder voorspoedig ontwikkelen.Instituten die zich hiermee bezig houden zijn o.a. het Miami Touch Resort en de universiteit van Stockholm.

In mijn massagepraktijk merk ik dat de vragen waarmee cliënten bij me komen vooral te maken hebben met lichaamsbewustzijn. Ik ben van mening dat het herstellen van het contact met je eigen lichaam gezondheidsbevorderend werkt.

Door op jonge leeftijd al te starten met het ervaren van het lichaamsgevoel door middel van massage en aanraken kunnen klachten als hoofdpijn, rsi, rugpijn, slecht slapen etc. hierdoor veranderen.

De methode die wij hiervoor hebben ontwikkeld is een stoelmassage voor en door kinderen. De massages worden in de klas uitgevoerd o.l.v. de leerkracht, een vertrouwde omgeving. Kinderen leren behalve elkaar te masseren ook hun grenzen aan te geven en zich af te stemmen op de ander.

Een ontspannen kind voelt zich gelukkiger en leert gemakkelijker. Door deze training leer je een kind zijn eigen grenzen te kennen en aan te geven. Je leert het respectvol met zichzelf en anderen om te gaan. Er is aandacht voor communicatie en respectvol omgaan met onderlinge persoonlijke en/of culturele verschillen.

De massage is met name geschikt voor de basisschool, maar ook heel goed in te zetten op de naschoolse opvang en in het voortgezet onderwijs.